Kaikki alkaa tontista – mitä tulee ottaa huomioon?

Olimme pitkään haaveilleet omakotitalosta. Ensimmäisen kerran olimme aloittamassa omakotitaloprojektia jo vuonna 2013, jolloin kävimme jo neuvotteluja eräästä tontista Jyväskylästä. Emme kuitenkaan edenneet sillä kertaa mihinkään suuntaan. Otimme aikalisän ja hankimme valmiin paritaloasunnon ja muutimme siihen. Se oli hyvä ratkaisu.

Paritalo oli hyvä ja helppo siihen elämäntilanteseen. Ajatus omakotitalosta jäi kuitenkin kytemään mieleen.

Katselimme aina välillä myynnissä olevia tontteja Jyväskylän alueelta. Muutamaman kerran kiinnostuimme tosissaan ja kävimme jo neuvottelua myyjän kanssa. Jostakin se aina jäi silti kiikastamaan: sijainti, hinta, suuret maatyöt, kaavamääräykset…

Elokuussa 2016 lähdin töihin tavallista aikaisemmin. Vaimokin oli herännyt ajoissa ja hän oli vanhaan satunnaiseen tapaansa aloittanut tonttien selailun. Ja sieltä se sitten löytyi!

Sain vaimolta töihin tekstiviestillä linkin myynti-ilmoitukseen ja kehoituksen kysellä siitä lisää. Heti kun kello oli 8, niin soitin.

Tontti oli järven rannalla, rakennusoikeutta oli reilusti, mukavalla uudella alueella, kohtuullisen lähellä palveluita. Päätin varata tontin puhelimessa. Tunnin päästä myyjä kysyi, että onko varaukseni lopullinen, koska puheluita tulee niin paljon ja hän haluaisi ottaa ilmoituksen pois esiltä. Sanoin, että laita vain ilmoitus piiloon, varmistan kaupan kun käyn iltapäivällä tonttia katsomassa tarkemmin.

Tontin hankinta oli ensimmäinen askel meidän taloprojektissa.

Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon tonttia hankkiessa?

Tässä minun lyhyet vinkit kymmeniä tontteja läpikäyneenä asioihin, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

1. Sijainti
– Sijainnissa olennaista on tarkastella lähiympäristöä, palveluiden saatavuutta (kaupat, päiväkodit, kuntosalit, koulut…), pääteitä ja kulkemista (kevyen liikenteen väylät, työmatkat, koulureitit…).

2. Kaavamääräykset ja alueen tulevat muutokset
– Jokaiselle kunnalla on hyvät karttapalvelut käytössä. Googlaa ”kunnan nimi + karttapalvelu”. Yleensä näistä palveluista on saatavilla olemassa ja vireillä olevat kaavamääräykset. Sieltä pääsee hahmottamaan rajat, rakennukset, rakennusoikeudet, tulevat muutokset alueelle jne.

3. Tontin muodot, puusto ja maaperä
– Lähtökohtaisesti tasainen tontti on aina helpompi. Rinteeseen tai kallioon rakentaminen vaatii enemmän pohjatöiltä ja tietysti koko talon suunnittelulta. Savinen ja märkä tasainen tontti saattaa myös käydä kalliiksi – toki paaluperustus auttaa tässä asiassa! Hiekka- ja moreenipitoinen maaperä on rakentajalle paljon helpompi. Kysy tontin omistajalta, onko tontille tehty maaperätutkimusta, kysele naapureilta heidän kokemuksista omista maatöistä. Isompi puusto ja kuivalla maaperällä viihtyvä kasvillisuus ovat hyviä tunnusmerkkejä hyvästä maaperästä.

4. Ilmansuunnat
– Ennen talon suunnittelun aloittamista on hyvin keskeistä tarkastella ilmansuuntia. Mistä päin tontille paistaa aamuaurinko, entä iltapäivä? Tekeekö naapurirakennukset tai puusto tontista varjoisan? Mistä päin käy tuuli tai viima? Onko talo sijoitettavissa tontille niin, että asuminen ja pihalla oleskelu on viihtyisää?

Voit kysyä minulta lisätietoa tontista ja sen hankinnasta tällä lomakkeella.